Rokovania medzi odborármi a vedením Volkswagenu v Bratislave sú tvrdé

07.02.2014 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Ani dnešné rokovanie zástupcov zamestnancov bratislavského závodu nemeckej automobilky Volkswagen s vedením firmy, ktoré je súčasťou prebiehajúceho kolektívneho vyjednávania, neprinieslo žiadny výsledok. Ako pre TASR uviedol šéf odborov Zoroslav Smolinský, rokovania sú veľmi tvrdé.

"Keď Volkswagen žne úspechy, to vieme medializovať, či sú to rôzne ceny alebo zisk, ale ak by mal zamestnávateľ rešpektovať požiadavky zamestnancov, vtedy sa tvári, ako keby žiadne úspechy neboli," uviedol Smolinský.

Odborári požadujú nárast platov o 6,9 %, navýšenie dôchodkového pripoistenia o 1,5 % a predĺženie platenej prestávky zo súčasných 30 minút, ktoré im priznáva zákon, na 40 minút. "Zamestnanci sú vysoko kvalifikovaní, flexibilní, firma si udržiava popredné priečky, je tu stabilita výroby aj personálu, sociálne podmienky sú na vysokej úrovni, no stále ich treba zlepšovať," zdôraznil odborový predák. "Nechceme, aby naši ľudia boli na chvoste Európy," dodal.

Vedenie podľa Smolinského argumentuje tým, že je potrebné šetriť, aby bola firma konkurencieschopná. Z toho dôvodu navrhuje skrátiť pracovný čas zamestnancov, s čím odborári nesúhlasia. Ak by sa im však podarilo dohodnúť na požadovanom navýšení platov, sú ochotní začať s vedením diskutovať aj o tejto téme. Znižovanie miezd nepripúšťajú.

"Rokovania stále prebiehajú, vyjadríme sa až po ich ukončení," reagoval hovorca závodu Vladimír Machalík. Ďalšie kolo vyjednávania bude na budúci týždeň. 
 

Vyberte región